Θεσσαλονίκη

Η πόλη της Θεσσαλονίκης υπήρξε ανέκαθεν μία από τις μητροπόλεις του ελληνισμού αλλά ταυτόχρονα και κοσμοπολίτικη, με διαπολιτισμικό χαρακτήρα. Κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο: η καίρια γεωγραφική θέση της στο μυχό του Θερμαϊκού κόλπου, στο σταυροδρόμι των Βαλκανίων και του Αιγαίου, την καθιέρωσε από νωρίς ως μεγάλο λιμάνι και διεθνούς εμβέλειας, εμπορικό κέντρο.
Πραγματικά, η θέση της Θεσσαλονίκης συνδυάζει προνομιακά τα προτερήματα του φυσικού λιμανιού και της εκμετάλλευσης μιας μεγάλης πεδιάδας, της πεδιάδας της Κεντρικής Μακεδονίας, της μεγαλύτερης του ελληνικού χώρου. Παράλληλα, εδώ εκβάλλουν τέσσερις μεγάλοι ποταμοί και εδώ καταλήγουν οι φυσικοί δρόμοι από τη βαλκανική ενδοχώρα. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, το 315 π.Χ. ο Κάσσανδρος, βασιλιάς της Μακεδονίας, επέλεξε το σημείο αυτό για να ιδρύσει την πόλη στην οποία χάρισε το όνομα της συζύγου του και αδερφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της Θεσσαλονίκης. Αυτή ονομάστηκε έτσι γιατί την ημέρα της γέννησής της, ο πατέρας της, ο Φίλιππος ο Β΄, πέτυχε σημαντική νίκη κατά των Θεσσαλών.  Στη θέση της Θεσσαλονίκης προϋπήρχε η αρχαία Θέρμη, από την οποία διασώζονται ως σήμερα αρχιτεκτονικά μέλη του ιωνικού ναού της, που χρονολογείται στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.

Ελληνική Σημαία

Η περιοχή αυτή άλλωστε, πλούσια σε νερό και ιδανική για καλλιέργεια, προσέλκυσε από πολύ νωρίς τους προϊστορικούς γεωργούς. Ήδη από τη νεολιθική εποχή, γύρω στο 3500 π.Χ., υπήρχε εδώ ένας οικισμός. Αργότερα, κατά την Εποχή του Χαλκού, στη θέση της σύγχρονης συνοικίας «Τούμπα Θεσσαλονίκης», πάνω σε ένα γήλοφο, υπήρχε ένας άλλος προϊστορικός οικισμός, τον οποίο και αποκάλυψαν τα τελευταία χρόνια οι ανασκαφές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως βλέπουμε και στην κάτω διαφάνεια. Ο οικισμός αυτός γύρω στο 1250 π.Χ. ανέπτυξε σύνθετες μορφές οργάνωσης του χώρου και εκτεταμένα δίκτυα ανταλλαγών, όπως αποδεικνύουν και τα μυκηναϊκά αγγεία από τη νότια Ελλάδα που βρέθηκαν εδώ

 θεσσαλονίκη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *